Cristina Luca-Parapiru: Steaua în devenire a scrierii creative din România
Cristina Luca-Parapiru, o tânără plină de talent născută pe 5 martie 2011, în Constanța, continuă să impresioneze cu aptitudinile ei literare. În etapa a III-a a Concursului Național de Scriere Creativă, categoria 10-13 ani, Cristina a obținut locul al doilea cu povestea ei captivantă, „Crăciunul lui Moș Crăciun.” Aceasta nu este prima dată când Cristina strălucește la acest concurs; în etapa I, a câștigat Premiul Special al Juriului, reconfirmându-și locul printre cei mai promițători tineri scriitori ai generației sale.
O pasiune născută devreme și hrănită cu multă creativitate
Elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr. 29 din Galați, Cristina și-a descoperit pasiunea pentru scris și citit încă de la o vârstă fragedă. Dincolo de literatură, Cristina își îmbogățește imaginația prin diverse forme de artă: creează benzi desenate, compune muzică, explorează locuri fascinante din România și urmărește cu interes filme și seriale science-fiction.
Debutul literar a avut loc la doar 8 ani, când prima sa creație a fost publicată în revista „Axis Libri” a Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” din Galați. De atunci, Cristina a continuat să publice în reviste de prestigiu precum „Tecuciul literar și artistic” și „Porto-Franco,” iar în 2020, a lansat primul său volum, „Fluturele-gigant și alte povestiri”, urmat în 2024 de cartea „Parcul nesfârșit.”
Povestea care a cucerit juriul
„Crăciunul lui Moș Crăciun,” lucrarea premiată în etapa a III-a, este o poveste amuzantă și plină de originalitate. Cristina surprinde un Moș Crăciun care își pierde unicitatea într-o lume în care magia se amestecă cu rutina. Povestea este o combinație perfectă între umor și reflecție, menită să captiveze cititorii de la primul până la ultimul cuvânt.
Premii și perspective
Câștigarea locului al doilea în etapa a III-a nu este doar o recunoaștere a talentului Cristinei, ci și o încurajare pentru viitor. Cu un palmares impresionant la o vârstă atât de fragedă, Cristina Luca-Parapiru este o adevărată inspirație pentru tinerii scriitori din România.
Suntem siguri că vom mai auzi despre ea și despre poveștile sale extraordinare, care continuă să ne aducă zâmbetul pe buze și să ne inspire. Felicitări, Cristina, și mult succes în călătoria ta literară!
Crăciunul lui Moș Crăciun
(fragment din povestea scrisă în concurs)
de Cristina Luca-Parapiru
- De mii de ani n-am mai văzut așa ceva!
Moșul era exasperat. În fiecare an, când îi arăta mamei sale ce cadouri le pregătise copiilor pentru Crăciun, începeau criticile.
- Fără pic de originalitate! Ce-i asta?! continuă să se scandalizeze mama Moșului. Înainte erai original, Nicule, mamă! Acum vii doar cu șabloane! Auzi, ce-i cu felicitarea aasta? Pentru Andreea, cu drag, de la Moș Crăciun. Cred că Andreea putea să-și scrie singură ceva mai haios! Doamne ferește... Unde este originalitatea, simțul umorului?...
- Da, mamă, am înțeles, oftă Moșul, simțind cum îl ia cu dureri de cap.
- Ai dat-o-n bară, copile! Vreau să refaci cadourile! Fă ceva original, că mai ai timp! Încă două ore până la Crăciun, nu-i problemă!
- Da, am înțeles. Pot să mă odihnesc zece minute? M-a obosit toată treaba asta...
Moșul adora să facă jucării pentru copii. Să o asculte pe maică-sa era însă altă poveste.
Capul unui elf timid apăru pe ecranul de pe perete:
- Da?
- Moșule, de ce-i așa de frig?
- Face ea curent, șopti Moșul, arătând spre doamna Crăciun.
- ...?!?
- Calmează-te, mamă, lucrez, jucăriile nu apar din senin!
*
Doar ce termină Moșul de aranjat din nou toate cadourile și felicitările, la ordinul dragii sale figuri materne, când femeia reapăru în atelier:
- Gata, Nicki?
- Daa, mamă! Toate sunt originale!
- Bine! Apropo, să nu te prind că pleci să livrezi cadourile în sania aia a ta!
- Ce?!
- Vai de viața mea! Nu „ce”, copile, corect se spune „poftim”.
- Lasă-mă cu vocabularul! De ce să nu-mi iau sania?! se scandaliză Moș Crăciun.
- Că și ăsta este un lucru expirat, de-aia! În fiecare an te văd cu aceeași rablă și cu aceleași capre! Vrei să ajungi irelevant, ca Facebook-ul?
Întreaga poveste o veți putea citi în antologia pe care o vom publica împreună cu Editura Zupia.